31 Aralık 2008 Çarşamba

ShadowBot'un Yaratıcısı Yakalandı

Geçtiğimiz günlerde ciddi zararlara yol açan bir botnet türü olan ShadowBot'un yaratıcısı, programını satmaya çalışırken Hollanda'da yakalandı. 19 yaşında bir Hollandalı olduğu bildirilen programcının yazdığı botnet, Windows Live Messenger üzerinden 150,000 bilgisayarı kontrolü altına aldığı belirtiliyor. Zararlı yazılım bulaşmış kişi farkında olmadan listesindeki herkese bir web bağlantısı yolluyor. Bu bağlantıya tıklayıp istenilen program bilgisayara indirilince kurban da botnet'in bir parçası olmuş oluyor. Bir sistem zaafiyetinden faydalanılmadığı için bu tehlikeden uzak durmak tamamen kullanıcının elinde.

Habere göre Hollandalı genç yakalanmadan önce botnet'ini 25,000€'ya satmaya çalışıyordu. Botnet'lerin bu kadar değerli olmasının sebebi ise bir botnet ordusu ile birlikte spam mesajlar gönderebilir, çeşitli dolandırıcılık yöntemlerinde kullanabilir ya da web sayfalarına saldırabilirsiniz. Bu tip botnet ya da benzeri zararlı yazılımların artması internette ciddi bir sorun olarak görülmekte. Bu nedenle tüm dünya üzerindeki botnet liderleri uluslararası güvenlik güçleri tarafından sıkı bir takip altında.

Güvenlik yazılım şirketi Kaspersky ise ShadowBot hakkında detaylı bilgileri ve sistemden nasıl kaldırılabileceğini kendi sayfasında anlattı. Eğer yakın zaman içerisinde benzer bir tehditle karşı karşıya kaldıysanız sayfayı incelemenizi öneriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder