31 Aralık 2008 Çarşamba

Phishing'ten Korunmak İçin Firefox

Phishing'ten korunmak için Firefox'mu IE mi?

* Bu yazıda phishing'in ne olduğunu bildiğiniz varsayılmıştır.

Phishing'ten korunmak için çeşitli software'ler dışında web tarayıcının büyük önemi vardır. 'Plug-in' (eklenti) desteği sayesinde firefox İE'yi geride bırakıyor.

Şimdi güvenlik açısından yararlı firefox plug-in'lerini tanıyalım.

1) McAfee Site Advisor :

Girdiğiniz adresler hakkında güvenlik derecelendirmeleri yapabilen bir programdır.

Programın resmi sitesi : http://www.siteadvisor.com/

Resimde gördüğünüz üzere 3 çeşit tanımlama vardır. Çoğunluk olarak 'tanımlanmamış' sitelere rastlamazsınız. Şimdi şüpheli görünen site hakkında bilgi almak için 'X' butonuna basalım.

Site hakkında analiz :

Bu plug-in'i browser'imize yüklemek için download adresine girip sağdaki bölümden yüklemeyi başlatabiliriz. Yüklemeden sonra plug-in'in etkinleşmesi için firefox'u açıp kapatmanız gerekiyor.

Spam hakkında tecribenizi test etmek için quiz adresindeki spam testini yaparak bu konuda ne kadar bilgili olduğunuz ölçebilirsiniz.

Casus yazılım içeren siteler hakkında bilginizi test etmek için quiz adresindeki testi inceleyebilirsiniz.

2) PhishingTank

Add-on's adresinden yükleyebileceğiniz plug-in ile Phishing’ten korunabilirsiniz. Plug-in'in tanıdığı sitelerin listesi oldukça kabarık. Şuan yaklaşık 500bin tane phishing adresini tanıyabiliyor. Bugüne kadar 1 milyon phis. Sitesini yakaladıklarını belirtiyorlar.

Tespit edilen siteleri görmek için PhishTank adresini ziyaret edebilirsiniz. Şüphelendiğiniz sitelerin phishing içerip içermediğini buradan sorgulatabilirsiniz. Yine bu adres üzerinden kendi keşfettiğiniz phis. Adreslerini bildirebilirsiniz.

3) Interclue 1.5.7

Add-on's adresinden indirebileceğiniz bu ufak plug-in boyutu ufak olmasına rağmen yaptığı iş yönünden büyük.

İnternette dolaşırken herhangi bir linke tıklamadan önce yanında oluşturduğu ufak ikonuna tıkladığınızda linke tıklamış olsaydınız gideceğiniz yer ve görüntüsü gösterilmektedir. Bu sayede çeşitli göz boyama taktikleri ile sizi herhangi bir linke tıklattırmak isteyen saldırganlardan korunmuş olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder