31 Aralık 2008 Çarşamba

'İzlendiğinizin Farkındayken Tadını Çıkartın'

Güvenlik uzmanı Bruce Schneier kendi web günlüğünde, izleme teknlolojilerinin gitgide daha önemli, küçük ve tespit edilmesi zor bir hale gelmesine karşı 'hala izlendiğinizin farkındayken bunun tadını çıkartın' diyerek uyarıda bulundu. Schneier uyarısına, '5 yıl önce etrafta hiç güvenlik kameraları yoktu, şimdi ise her yerdeler fakat hala gözlerimizle görebiliyoruz, 5 yıl sonra sayıları çok ciddi bir şekilde artacak fakat bu sefer onları göremeyeceğiz." şeklinde devam etti.

Kameraların sadece basit bir örnek olduğunu belirten Schneier gelecekte insanlığı bekleyen izlenme kâbusunun hayatımızın her yerine hatta cüzdanlarımızın içine gireceğini ekledi. Radyo Frekansları ile Tanılama (RFID) teknolojisi ile kimliklerimize eklenen çipler bizim her saniye nerede olduğumuzu hatta neler yaptığımızı rapor edebilecek. Biyometrik teknolojiler ile yüz tanılama olağan hale gelecek, cep telefonları hatta elbiselere eklenen özel çiplerle bile kimlik tespiti yapılabilecek.

Bunların yanında bu izlenme çılgınlığı hava alanlarında beklemeye gerek kalmadan üzerimizdeki çiplerle giriş yapabilme gibi kolaylıklar da sağlayacak. Öte yandan kimliklerin kırılıp kopyalanması ile de güvenlik sağlama amaçlı bu sistem tamamen bir güvenlik açığı haline dönüşebilecek.

İngiltere, geçtiğimiz günlerde bu tip kimlik tanılama sistemlerine yavaş yavaç geçmeye başladı. Ulusal kimlik kartları ve ehliyetlerde başlatılan uygulamanın bir kaç yıl içerisinde tüm ülkede yaygınlaşması hedefleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder